ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Инвеститорът, съборил шнитеровата къща до Общината, игнорирал идейния проект за запазване

Оригиналният идеен проект предвиждал запазване на южната фасада, но той не е спазен

Сградата е единична културна ценност от ансамблово значение

Теодор Караколев

Съборената сграда на пешеходната част на улица „Гладстон“ над подлеза е трябвало да бъде запазена, според идейния проект. Къщата, построена по проект на архитект Йосиф Шнитер преди повече от век, е със статут на единична културна ценност от ансамблово значение. Как се е стигнало до нейното събаряне, все още няма информация. Към момента изглежда обаче, че инвеститорът е пренебрегнал както архитектурния проект, така и законовите изисквания. Както по-рано писахме, тази сутрин останалите стени от сградата бяха съборени окончателно.

Имаше идеен проект за запазване на южната фасада и други части, които бяха най-ценните в сградата, разказа за „Под тепето“ архитект Румяна Пройкова. Днес ми казаха, че тази част е съборена, нямам информация защо е станало така, допълни тя. Арх. Пройкова е участвала, заедно със свои колеги, в изработването на идейния проект в началото. Днес няма общо с обекта.

Южната част – към Цар- Симеоновата градина е трябвало да бъде изцяло запазена с конструктивни елементи, които да подкрепят оригиналната структура. В северната част – към отдел „Екология“ и малкия зелен парк, е имало промени през годините, а до вчера са били запазени само основите. Базирайки се на заснемане, правено преди години от НИНКН, се е предвиждало довършване и възстановяване на сградата и от там. Изглежда целият този проект е променен в работна фаза.

Очаквайте подробности!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

    1. Я си отивай на село и си живей там. Сложи си алуминиева дограма, затъмнени прозорци и бетонен гараж за BMW-то от ‘84 година. Беронирай двора да не расте трева и направи вътрешен колзет.

  1. И цялото това безобразие се прави по европейски програми. За мен тази къща е поредната умишлено съсипана, с мълчаливото или не съдействие на институциите. Поредният „инвеститор“, за когото предварително е било ясно какви са му намеренията. Типично за мутренско-олигархичния модел – рушат, плащат си глобата или подкупа и продължават както си знаят. А плебсът се кефи.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина